• Span Belfjor
 • 55 jaar 46-070810[1]
 • 1969364_238310979704984_1826714630_n
 • 18980025
 • achterkant herfst 2007
 • achterkant tandem
 • agar2
 • balony
 • Celine met Ybora in het IJsselmeer
 • Coby met Nosey
 • DSC_0738
 • Foto-133
 • Foto550-RLMBC7S8[1]
 • Marga ondergaande zon
 • mindy z 2 dr
 • P1180075
 • pushball3
 • raingard
 • Rinske Hol
 • roosje Theo makker
 • sbb
 • Sevenum Evite 1
 • Sevenum geke 2
 • SLIKKEN
 • sophie3
 • Texel marathon
 • voorkant winter
 • voorkant

Bitloos rijden discipline individuele dressuur

Zie voor het gehele artikel onder Fjordsport bitloos rijden

Aanleiding.
Allereerst het volgende: Fjordsport velt geen oordeel over het bitloos opleiden en/of het rijden van een paard.
Binnen de Commissie Fjordsport is er in het verleden gediscussieerd over de vraag of – en zo ja op welke manier – het bitloos rijden onderdeel uit kan maken van Fjordsport. Daarbij gaat het om de discipline dressuur. De conclusie was op dat moment dat de tijd er (nog) niet rijp voor was en dit onderdeel is toen niet opgenomen in het Algemeen Fjordsport Reglement (A.F.R).
De discussie over het bitloos rijden is weer opgepakt, omdat er uit het “rijdersveld” steeds meer vraag komt om bitloos te kunnen deelnemen aan dressuurwedstrijden.

Het invoeren van bitloos rijden is een zaak van:
• Educatie
• Informatie
• Regelgeving

Huidige situatie.
Op dit moment is het bij Fjordsport niet toegestaan deel te nemen in de reguliere dressuur zonder bit. Echter, Fjordsport krijgt verzoeken binnen om met een bitloze optoming deel te nemen aan dressuurwedstrijden. Met name vanuit de kant van paardenwelzijn krijgt het bitloos rijden de aandacht.

Het is gebleken dat het rijden met een bitloze optoming over het algemeen niet meer of minder paardvriendelijk is dan het rijden met een bit. Het is de manier waarop de ruiter/amazone met de betreffende optoming omgaat, wat de paardvriendelijkheid bepaalt.

Advies
Het integreren van het bitloos rijden in de discipline individuele dressuur wordt door de Commissie Fjordsport als positief beoordeeld.
De Commissie is van mening dat in de volgende onderdelen het bitloos rijden kan worden toegestaan:
• Het afleggen van de vaardigheidsproeven individuele dressuur tot en met de klasse M2.
• Het deelnemen aan individuele dressuurwedstrijden tot en met de klasse M2.
• Het bitloos rijden maakt onderdeel uit van de reguliere wedstrijd; dus geen afzonderlijke rubrieken.

Aanpassen reglement
Het Algemeen Fjordsport Reglement (AFR) wordt aangepast daar waar nodig is.
Bij het integreren van het bitloos rijden in de reguliere dressuur is het noodzakelijk dat het begrip aanleuning wordt aangepast voor bitloze combinaties. Dit om onduidelijkheid in de verschillen (in beoordeling) tussen combinaties met bit en bitloze combinaties te voorkomen.

In het bitloos rijden is het beter het begrip aanleuning te verwoorden als: Het lichte contact op de teugels met het paard en de hoofd-/ halshouding van het paard. Deze hoofd-/ halshouding moet eenzelfde zijn als bij het rijden met bit. Immers, je kunt ook een licht contact hebben via de teugels wanneer het paard in vrije stap gaat.

Voor de toegestane bitloze optomingen zie bijlage 1.

Ingangsdatum bitloos rijden dressuur.
Voorstel is om het bitloos rijden in de individuele dressuur van de klasse A tot en met M2 per 1 mei 2020 in te laten gaan.
Aandacht voor dit nieuwe onderdeel zal plaats vinden via de website en het kwartaalblad.

De Koepel Fokkerij heeft namens de paarden- en ponystamboeken in Nederland een protocol opgesteld voor zowel de Paspoortconsulent als de Houder van het desbetreffende dier. Dit protocol wordt door de Koepel Fokkerij geïmplementeerd bij alle stamboeken. Het is in ieder zijn belang dat voorafgaand aan het daadwerkelijk betreden van het desbetreffende erf de noodzakelijke gezondheidsvragen worden gesteld aan degene die assisteert bij het chippen.

Protocol voor de Houder van het veulen.

 1. Verzet de afspraak bij verkoudheidsklachten zoals:
  1. Neusverkoudheid,
  2. Loopneus,
  3. Niezen,
  4. Keelpijn,
  5. Hoesten,
  6. Benauwdheidsklachten,
  7. Verhoging tot 38 graden of koorts.
 2. Verzet de afspraak als iemand in uw huishouden of op stal verkoudheidsklachten vertoont
 3. Speen bij voorkeur het veulen niet van de merrie voordat het veulen gechipt en geschetst is.
 4. Zorg dat merrie en veulen op de afgesproken tijd op stal staan en beide een halster om hebben. Is dit niet in orde, dan zal de paspoortconsulent direct uw erf verlaten. U moet dan een andere afspraak maken. Extra kosten zullen worden berekend.
 5. Was uw handen vlak voordat de paspoortconsulent bij u op het erf komt.
 6. Schud geen handen met de paspoortconsulent.
 7. Houdt 1,5 meter afstand tot de paspoortconsulent.
 8. Wijs de paspoortconsulent de weg naar de stal waar de merrie en het veulen staan en zorg hierbij voor een ruime doorgang.
 9. Help de paspoortconsulent met het vasthouden van het veulen tijdens het inbrengen van de transponder. Houd daarbij zoveel mogelijk afstand.
 10. De paspoortconsulent zal proberen het bezoek zo kort mogelijk te houden. Bied daarom dan ook geen consumptie aan.
 11. Controleer mondeling of de paspoortconsulent de gegevens correct heeft genoteerd.
 12. Indien van toepassing: hoest en nies in uw ellenboog en gebruik papieren zakdoekjes.

Beste Fjordenvrienden,

Op donderdag 12 maart 2020 heeft onze minister-president vergaande maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het corona virus (COVID-19) tegen te gaan. Een van die maatregelen is het verbod op bijeenkomsten met meer dan 100 mensen.

Het bestuur heeft daarom besloten de hengstenkeuring van 4 april tot een nader te bepalen moment uit te stellen. Samen met de hengstenhouders zoeken we naar een passende oplossing voor de hengsten die in aanmerking kunnen komen voor een goedkeuring voor het dekseizoen 2020.

Met de FSAD’s kijken we zorgvuldig naar de geplande districtsactiviteiten, zoals Fjordsportdagen, Fjordendagen en ABOP dagen. Voor het al dan niet doorgaan volgen we de richtlijnen vanuit het rijk.

Wij houden u graag op de hoogte van recente ontwikkelingen.

Het gaat om een zeer uitzonderlijke situatie. Wij realiseren ons dat dit een enorme impact heeft op het komende Verenigingsjaar dat ook nog eens een jubileumjaar is. We rekenen op uw begrip en medewerking.

Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op, via

Natuurlijk wensen wij u veel sterkte en gezondheid.

Met vriendelijke groet,
namens het bestuur en het stamboeksecretariaat,

Tienke van der Werf
Voorzitter Vereniging “Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek”


Dear Fjordhorse friends,

Thursday 12 March 2020, our Prime Minister announced far-reaching measures to combat the spreading of the coronavirus (COVID-19).

The board has therefore decided to postpone the stallion inspections (show) planned on April 4th until a moment that will be determined later in time. In consultation with the stallion owners, we are looking for a suitable solution for the stallions that are eligible for approval for upcoming breeding season.

We would like to keep you informed about recent developments.
It is a very exceptional situation. We realize that this will have a huge impact on the coming year, which is also our 65 anniversary year. We count on your understanding and cooperation. If you have any questions, please do not hesitate to contact us.

Of course we wish you a lot of strength and health.

Kind regards,
Also on behalf of the board and the studbook secretary.

Tienke van der Werf
Chair Association “The Dutch Fjord Horse Studbook”

Vereniging Eigen Paard
mei 2020 
Bestuurswissel
Na een aantal jaren geven voorzitter Stephanie Visser en bestuurslid Pieter Kersten het stokje over aan Anouk Holleman en Ilse Jespers. Zowel Stephanie Visser (VDH Stables) als Pieter Kersten (Stal Kersten) blijven naast Jorien Van den Herik als adviseur betrokken bij de vereniging. Lees hier (https://verenigingeigenpaard.nl/nieuws/bestuurswisseling-vereniging-eigen-paard/) verder.
Ledenkorting  
Leden van Vereniging Eigen Paard krijgen korting op verschillende producten en diensten. Hier (https://verenigingeigenpaard.nl/leden/leden-korting/ ) vind je een overzicht van alle kortingen. Sinds kort hebben we ook een samenwerking met Atorka Ruitersport.
Atorka Ruitersport -> € 7,50 op je eerste bestelling.
Equipe Paardenverzekering -> de eerste 2 jaar 5% korting. Log in op onze website om een offerte met korting aan te vragen.
De Paardendrogist -> 15% korting op producten van het eigen merk van de Paardendrogist.
Log in op onze website om gebruik te maken van de kortingscode.
Hercules Horse Training -> 10% korting op de online trainingen Ruiters in Beweging
En we hebben net een online training mogen verloten via Facebook!
Paardentaxatie-NH -> 15% korting op een taxatierapport.
Mestlab -> Laat nu de mest van jouw paard onderzoeken met korting.
Meer mogelijkheden bij Paard & Partner
Klaar om te daten?
Op zondag 28 juni is er weer een buitenrit (https://paardpartner.nl/paard-partner-buitenrit ) waarbij je andere vrijgezellen kunt ontmoeten. Meer info.... (https://paardpartner.nl/paard-partner-buitenrit )En omdat je deze nieuwsbrief leest, krijg je 10 gratis credits! Klik hier ( mailto:?subject=10 gratis credits) om ze te verzilveren.
Podcast voor paardenmensen
Sara Ouwehand van Ruiterpilates heeft fantastische podcasts over verschillende onderwerpen van de paardensport. Iedereen kan ze aanvragen en niemand hoeft te betalen.Lees hier (https://verenigingeigenpaard.nl/nieuws/podcast-voor-paardenmensen/ )het verhaal van Sara. Wil je deze podcasts rechtstreeks ontvangen? App dan ‘Podcast’ naar 06-81876956 en ontvang ze rechtstreeks van Sara Ouwehand. 
Win een paardensolarium
Drimee Nederland is sinds kort actief in Nederland met de verkoop van paardensolariums en verwarmde dekenrekken. De producten komen uit Engeland en onderscheiden zich qua vormgeving, gebruiksgemak enenergieverbruik ten opzichte van de concurrentie.Ter introductie van de producten op de Nederlandse markt geeft Drimee een solarium weg met een like & deel actie. Klik hier om kans te maken! (https://verenigingeigenpaard.nl/nieuws/win-een-paardensolariums-van-drimee/)
 
Eco Hippique
Pumps & Paarden heeft een duurzame kledinglijn Eco Hip (https://www.pumpsenpaarden.nl/winkel/ )gelanceerd.Een kledinglijn met fijne basics in toffe kleuren, waarbij de impact op het milieu zo klein mogelijk wordt gehouden. Zo wordt er gebruik gemaakt van biologisch katoen en gerecycled polyester. 
Aankoopbegeleiding
Onze aankoopbegeleiders zijn nog steeds druk, maar minder onderweg vanwege corona. De videobeoordelingen en de zoekopdrachten lopen gewoon door en kunnen ook prima uitgevoerd worden in deze tijd. Dus ben je op zoek naar een paard of pony? Wij helpen je graag in de zoektocht naar een goede match.
Op onzewebsite (https://verenigingeigenpaard.nl/diensten/aankoopbegeleiding/ )staan de mogelijkheden en tarieven beschreven.
Rijdende rechter
Ruzie is nooit leuk, helemaal niet als er paarden bij betrokken zijn. De Rijdende Rechter heeft ons benaderd om als deskundige op te treden in een casus. 
Frenk is op locatie geweest en heeft zijn bevindingen gedeeld. De uitzending laat nog even op zich wachten, maar we houden jullie op de hoogte.
Veulenfoto's
Heb jij een pasgeboren veulen? Wij zijn op zoek naar leuke veulenfoto's. Een van onze diensten is het geven van fokadvies en hiervoor zijn we nog op zoek naar leuke foto's van veulens. Heb jij een mooie foto die je wilt delen met ons? Mail ons de foto en wie weet staat jouw veulen binnenkort te pronken op onze site.
Overig nieuws
- Volg je ons al op Facebook en Instagram? Doe dat snel, daar komen het nieuws, de acties en de berichten als eerste voorbij.
- Vragen kan je nu ook stellen via Whatsapp (https://wa.me/31768888018 ), heel eenvoudig via de website.  
- Het lidmaatschap biedt vele voordelen.Voor nieuwe leden kost het lidmaatschap (https://verenigingeigenpaard.nl/product/lidmaatschap-2020/ ) 50 euro per jaar.
Vereniging Eigen Paard | www.eigenpaard.nl |
Bergse Pad 8 | 4847 NC | Teteringen | 076-8888018 
Fjordendagen  onder voorbehoud
Locatie Datum Activiteit Opgeven bij
Hoenderloo 04-apr. Hengstenkeuring
Oosterland 27-jun Fjordendag
Sevenum 4-jul-20 Fjordendag
Hoenderloo 05-jul. Fjordendag
Hoofddorp 25-jul Fjordendag
Olderbekoop 29-jul Fjordendag
Wijk bij Duurstede 01 aug. Fjordendag
Hardenberg 15 aug. Fjordendag
Roden 22 aug. Fjordendag
Hooge zwaluwe 29 aug. Fjordendag
Rolde 05 sept. Fjordendag
Heinenoord 12 sept. Fjordendag
Hoenderloo 03 okt. CK & Fjordsport dag
Fjordsport & ABOP dagen  onder voorbehoud
Hoenderloo 19 jan. Fjordsport wedstrijd
Hoenderloo 16 febr. Fjordsport wedstrijd
Hoenderloo 15 mrt. Fjordsport wedstrijd
Vredenheim 28-mrt Fjordsport dipl. & wed.
Hoenderloo 12 apr. Fjordsport wedstrijd
Zoelen 18-apr Fjordsport dipl. & wed.
Hooge Zwaluwe 19-apr Fjordsport dipl. & wed.
Hooge Zwaluwe 17-mei Fjordsport wed.
Hoenderloo 24-mei Fjordsport dipl & ABOP
Hoenderloo 5-7 juni Fjordenweekend
Oosterland 27-jun Fjordendag
Hoornsterzwaag 27-jun Fjordsport
Hooge Zwaluwe 28-jun Fjordsport wed.
Hoenderloo 05 jul. Fjordsport kamp.schap
Hoofddorp 25-jul Fjordsport
Olderbekoop 29-jul Fjordendag
Wijk bij Duurstede 01 aug.
Hardenberg 15 aug. Fjordendag
Roden 22 aug. Fjordendag
Hooge zwaluwe 29 aug. Fjordendag
Rolde 05 sept. Fjordendag
Heinenoord 12 sept. Fjordsport
Hoenderloo 27 sept. Fjordsport SGW
Hardenberg 12 okt. ABOP & Fjordsport
Hoofddorp 17 okt. ABOP & Fjordsport
Hooge Zwaluwe 19 okt. ABOP & Fjordsport
Hoenderloo 20 okt. ABOP & Fjordsport
Hoornsterzwaag 31 okt. Fjordsport
Hoenderloo nov/dec. Fjordsport
Overige activiteiten  onder voorbehoud
Zwaanshoek 18 jan. Bubbels en snert
Heinenoord 08 feb. Workshop frontriem
FSAD Oost April Lezing vruchtbaarheid
Lunteren 7-mrt AV en Lezing
Lexmond 14-mrt AV FSAD West
Sleen 17-mrt AV FSAD Noord
Buggenhout 21-mrt HK Belgie
Hooge Zwaluwe 29-mrt Clinic Roos Dyson
Hoenderloo 15-apr AV FSAD Oost
Heinenoord 18-apr Uitleg exterieur
FSAD Oost irisscopie paard
Nordfjordeid 29-02 mei Hk Noorwegen
Hoofddorp 9-mei Laagdrempelige SGM
Hooge Zwaluwe 31-mei Oriëntatierit
Simonshaven 6-jun Toiletteer- en voorbrengdag.   
Vredenheim 14-jun Cross clinic datum onder voorbehoud
Hijken 28-jun Dressuurclinic
Vilhelmborg 6-9 aug. HK Denemarken
Wanneperveen 24 aug. Toiletteermiddag 
Hooge Zwaluwe 20 sept. Ride& bike &run
Hoenderloo 26 sept. ABOP oefendag
FSAD West 14 nov. Bosrit