Stamboekkeuring

Wat is een stamboekkeuring/opname:

Alle merrie en ruinen van drie jaar en ouder die als veulen bij het stamboek zijn geregistreerd en gechipt werden, kunnen voor de stamboekkeuring worden aangeboden.

De stamboekkeuring cq. stamboekopname wordt op de premiekeuring gedaan door een van de inspecteurs van het stamboek. De stamboekkeuring zal plaats vinden voor de premiering van de rubriek waarin het paard is geplaatst. Om in aanmerking te komen voor een stamboekkeuring moet het paard in bezit zijn van een DNA test en een geldig fjordenpaardenpaspoort.

De stamboekkeuring biedt zo de gelegenheid om te kijken of het paard voldoet aan de algemene raskenmerken, tevens wordt er ook een veterinaire inspectie gedaan. Daarnaast wordt het signalement van het paard gecontroleerd en aangevuld.

Doel van deze stamboekkeuring:

Het heeft eigenlijk een tweeledig doel; enerzijds is het de gelegenheid voor het stamboek om jonge paarden te kunnen beoordelen op de raskenmerken, zodat alleen stamboekwaardige paarden worden ingeschreven in het Stamboek. Het andere doel is door het beoordelen van deze paarden een inzicht te krijgen naar de vererving van het gebruikte fokmerrie en dekhengst.
Het paspoort van het paard wordt ingenomen en na het verwerken van de gegevens op het stamboekkantoor krijgt u het spoedig thuis gestuurd.
Er zijn geen kosten verbonden aan de stamboekkeuring tijdens de keuringen binnen de FSAD's.
 

Op de stamboekkeuring (opname) worden paarden niet geprimeerd wanneer zij bijv.

  1. een navelbreuk
  2. gebitsproblemen (min. 0.5 cm over/onderbijt)
  3. knie-/spronggewricht problemen (zoals spat en losse knieën)
  4. erfelijk afwijkingen.

Deze paarden worden wel geregistreerd in het stamboek en voorzien van transponder met een fjordenpaard paspoort, maar mogen niet deelnemen aan de premiekeuring.