Tjits Rijpkema met Svernadet zijn Z1 dressuur mennen Fjordsport
Op de Zuidlaarder paardenmarkt werd de 1-jarige Svernadet gekocht. De merrie is gefokt bij Natuurmonumenten in Paterswolde. Op dit moment bezit de familie 4 fjordenpaarden, de in 1998alt gekregen Stanzie, Svernadet v.Sverre, de merrie Zalika v.Reitze en hun eigen fokproduct Frida uit de moeder Svernadet en vader Karant. Voor meer paarden heeft de familie helaas geen tijd. Later misschien, dan willen ze graag ook nog wel weer wat meer fokken met hun paarden.

Hoe bevalt U het  werken met de fjordenpaarden?
Het is een makkelijke en sterk paardenras en zeker geschikt als menpaard, ook als je ze vergelijkt met andere rassen. In de mensport, waarvoor de fjordenpaarden bij deze familie veelal gebruikt worden, zijn ze beter dan de gemiddelde Fries, ze hebben meer uithoudingsvermogen en zijn zeer werkwillig.
Moet er meer sportgericht worden gefokt met fjordenpaarden?
Het is goed zoals het nu is. We hebben een mooie 2-jarige merrie gefokt uit Svernadet en de hengst Karant. Deze combinatie sprak Tjits erg aan omdat beide paarden een sportief uiterlijk hebben en goed van karakter zijn. Onze Frida is ook een leuke merrie aan het worden en ontwikkelt zich goed. Ze zal wel iets rustiger zijn als haar moeder want Svernadet heeft heel veel werklust (net als haar baas). Momenteel is ze tuigmak.
Fjordenpaarden moeten rastypisch blijven, we moeten geen grote paarden gaan fokken. Ook daarnaast is het belangrijk om geen smalle rijpaarden te fokken welke een fjordenkleur hebben.alt
De massa van het fjordenpaard is herkenbaar en moeten we behouden, tijdens het werken met deze paarden hebben ze een functioneel lichaamsgebruik en geen last van de massa.
Het positieve commentaar wat Svernadet vaak krijgt is, dat het paard de gehele proef goed taktmatig en zuiver is met veel ruimte, waar we dan ook een goede waardering voor krijgen. Misschien zou de stelling en buiging wel iets beter kunnen, maar mijn paarden worden weinig onder het zadel gereden en daarin getraint. Tjits is lid van de plaatselijke rijvereniging waar hij met zijn paarden vaak op de menlessen komt. Hij rijdt vaak enkelspan met Svernadet maar ook 2-span met Svernadet en Zalika. Ook worden deze twee paarden in tandem gereden. In de competities die hij rijdt, rijdt hij vaak met/tegen de Friezen. De afgelopen competities bestonden uit meerdere wedstrijden en er waren in het totaal 24 deelnemers. Tjits was de enige met een fjordenpaard en won van alle 22 friezen- en een hackney-combinatie!!
De toekomst in, met een menfjord?
Dat is goed voor te stellen. Binnen de huidige rasbeschrijving hoeven er geen aanpassingen te komen, want de paarden zijn goed bruikbaar, hebben over het algemeen goede bewegingen en zijn werkwillig. Zelfs in de hogere klassen waar de paarden moeten galopperen gaat het de fjordenpaarden ook goed af.
Vele fjordenpaarden bezitten een goed karakter wat ook in verrichtingen goed getest wordt. Daarnaast is het exterieur zeker  geschikt voor de aangespannen mensport. Het zijn harde paarden met veel werklust en drie goede basisgangen. Tjits' motto is: “Houdt er plezier in, want winnen dat went, maar verliezen moet je leren” en wat is er nou meer waard dan als een toeschouwer op een evenement tegen je zegt; “Wat hast dou ain best peerd veur de woagen jong”. (Wat heb jij nou een best paard voor de wagen staan), vertel hij trots over zijn fjordenpaard.
Inmiddels is de fjord Svernadet met haar koetsier Tjits Rijpkema Z1 dressuur mennen Fjordsport
Een paard met zulke goede bewegingen en welke netjes in de hand staat heeft tijdens de afgelopen Fjordsportdag in Hoornsterzwaag dit bijzondere resultaat behaald. Een paard waarop niet alleen de eigenaar trots is maar ook het stamboek.