Fjordenpaarden voor de 3-de keer Nederlands kampioen mennen
 
Archibald en Joeri heten de twee Fjordenpaarden die kunnen pochen met deze titel. Het zijn twee van de weinige Fjordenpaarden die op dit niveau meedraaien in de samengestelde tweespansport.Raar, vindt eigenaresse en koetsier Lodette van Gemert-Meijer, want ze lopen echt als een speer en willen altijd goed werken. Ik heb nooit andere pony’s gebruikt in wedstrijdverband maar ik weet zeker dat ze niet onderdoen voor andere rassen, ook niet op dit niveau.
Lodette geeft toe dat het soms wel moeilijk is tegen een KWPN-er met supergangen en bij het staptraject met een tempo van 5 km/uur was het nog wel eens bidden of de tijd gehaald zou worden, maar oefening baart kunst en iedere combinatie heeft wel ergens meer moeite mee!
Dat de weg naar zo’n kampioenschap niet altijd over rozen gaat, daar kan Lodette over meepraten. “Je moet het echt met hart en ziel doen, anders houdt je het maar even vol”. Het is inmiddels bijna twee jaar geleden maar als ze nog eens terugdenkt aan wat ze allemaal heeft moeten doorstaan om de finale van het Nederlands Kampioenschap te mogen rijden ...
Het begon met de eerste wedstrijd van het seizoen in Gorssel. Archibald en Joeri misten een poortje door een stuurfout van de baas, waarna de jury meedogenloos toesloeg : diskwalificatie
De derde wedstrijd verliep zo mogelijk nog rampzaliger, door te veel vaart in een haakse wending was er geen houden meer aan en ging de hele kar over de kop. Lodette: “De paarden waren gelukkig in orde maar ik had een fikse hoofdwond, wat kneuzingen en een zware hersenschudding. Twee maanden waren we uit de roulatie, maar gelukkig haalden we uit de toen nog resterende wedstrijden voldoende punten om het kampioenschap te mogen rijden.”
Tijdens het kampioenschap zetten Archibald en Joeri hun beste beentjes voor. De dressuur liep lekker, de paarden deden braaf hun werk. De vaardigheidsproef verliep vlekkeloos, maar in de marathon leek het noodlot opnieuw toe te slaan. Op de derde hindernis brak de buitenste streng van Archibald finaal door midden. Na de hindernis heeft groom Boudewijn (inmiddels Lodettes man) er snel een nieuw streng aangeknald. Helaas begaf in de volgende hindernis ook de binnenstreng het.  Ruim twee minuten moest goed gereden worden maar de combinatie was gelukkig toch op tijd binnen. Dat zegt genoeg over deze twee Fjordenruinen en hun baas. Opgeven? Nooit !!!
Afgelopen jaar is Lodette met haar Fjorden in de klasse Z te zien geweest. De paarden hebben ook hier bewezen van topklasse te zijn. Van de gestarte wedstrijden zijn ze slechts èèn keer niet als eerste geëindigd!
Aan het begin van het jaar was als doel gesteld, om voldoende punten te verzamelen om over te gaan naar de VSWMN. Het moest toch mogelijk zijn om met deze “brave paarden“, zoals IJsbrand Chardon ze in het tijdschrift ”BIT” noemt, heel goed te presteren.
En dat lukte ook, want er zijn niet alleen genoeg punten verzameld, het drietal is ook in de Z klasse Nederlands kampioen geworden. Leuk detail is, dat ook in de klasse M Fjorden op de hoogste plaats eindigde, Peter Schouten won met zijn Fjorden namelijk in deze klasse de titel. Dat was dus een feestje in Aalten waar het kampioenschap werd verreden. Met leuzen als “zelfs de kleinste Fjord is een kanjer” en “laat die gelen maar gaan” was het een sportief gebeuren.
Voor het aankomende jaar is ook een duidelijk doel gesteld. Dat is te eindigen bij de bovenste helft van de rubriek. Halverwege februari is de draad weer opgepakt met de duur-training, in de wintermaanden wordt alleen onder het zadel gereden, dit in verband met de kou want op de koets zit je toch stil.
Voor iedereen die met zijn of haar fjord serieus aan het werk gaat is het mogelijk om te presteren, zelfs als er niet op afstamming wordt geselecteerd. Natuurlijk heeft het ene bloed een wat werkwilliger karakter dan het andere maar je moet leren ermee om te gaan en de training aan het paard aan te passen. Het is een kwestie van doorzetten en je niet door commentaar van anderen uit het veld laten slaan. Lodettes vader zegt altijd: “Er komt een dag dat ze wijs worden en die grote paarden inruilen voor een paar Fjorden, al was het maar omdat ze veel minder eten dan zo’n groot dier ...”