Sportpredikaat Diora (Manus x Tunar)

Diora (roepnaam Doortje) kwam 3 jaar geleden in mijn leven vlak nadat ik een ernstig ongeluk had gehad. Ik had al een hele leuke Fjord (Diablo, v. Stedjeblakken), maar deze was helaas niet meer te berijden. Bij het ongeluk verloor ik mijn duim, was behoorlijk heftig allemaal, maar juist daardoor werd ik gesterkt en was ik vastbesloten in elk geval het paardrijden niet op te geven. En toen kwam daar Door voorbij; een super brave Z-dressuur startgerechtigde knappe Fjord. Dat was het! We zijn gaan kijken en mijn kinderen hebben haar uitgeprobeerd. Zelf kon ik dat op dat moment niet echt (een week na het ongeluk), maar heb er wel even op gezeten om te voelen of ze niet sterk in de hand was. Wat een lief fijn paard merkten we al meteen, en wat een fijne goede gangen. We waren meteen verkocht. Het rijden heb ik later goed met haar op kunnen pakken. Zelf ben ik een paar keer met haar gestart in de B-dressuur en ging iedere keer met prijzen naar huis. Ik heb er nooit hinder van ondervonden dat ik een duim mis. Ze is licht in de hand, maakt zich niet sterk en kan ook nog eens heel verzameld galopperen! Inmiddels gaat ze ook wekelijks naar de springles met mijn dochter, maakt ze graag een buitenrit en wordt ze ingezet als coachpaard voor kinderen. Een veelzijdig dier dus.

Ik heb haar gekocht van Kim Croughs. Hieronder haar verhaal:
Ik kocht Doortje in 2009 bij Hestegaarden in Beek en Donk toen zij 2,5 jaar oud was. Doortje viel gelijk op door haar goede bewegingen. Ze was ook al behoorlijk aan de maat. Ook was ze toen al heel zachtaardig. Ik heb haar laten keuren en mee naar huis genomen om nog een half jaartje uit te groeien. Toen ze 3 jaar was, heb ik haar een maandje terug naar Beek en Donk gebracht om haar daar zadelmak te laten maken. Hier is ze in eerste instantie ook beleerd voor de kar.
Eenmaal thuis ben ik heel langzaam aan met haar begonnen met doorrijden. Ze werd vooral goed dressuurmatig ingereden met begeleiding van mijn instructrice Nanda Sieben. Ze deed alles heel gemakkelijk waardoor wij al vrij snel op wedstrijd gingen. Eerst in de klasse A dressuur tussen de Fjorden en ook al snel vanaf B dressuur tussen de KWPNers. Doortje had er altijd veel plezier in en dit maakte dat wij steeds verder gingen in de oefeningen. We haalden binnen no-time de punten binnen en hebben de nodige oranje lintjes gewonnen. Eenmaal in de klasse M2 dressuur, waarin we snel de winstpunten bij elkaar reden, trainden we voor de klasse Z1 dressuur. Het werd zwaarder voor haar, maar ze pakte de oefeningen goed op. We startten een oefenwedstrijd in de klasse Z1. Hierdoor zijn we niet officieel geklasseerd als Z1 combinatie, maar de oefeningen zaten er zeker wel in. Vanwege verschillende redenen heb ik Doortje toen verkocht. Kim Croughs

Tussendoor is Doortje ook nog een jaar van Milou ter Elst geweest. Ook zij heeft met Doortje vele prijzen gewonnen in de dressuur en ook zij wist Doortje tot in de klasse M te rijden tussen de KWPNers. Hierbij haar verhaal:
In 2013 kocht ik Door bij Kim Croughs met als doelstelling dressuurwedstrijden met haar te gaan rijden. Nadat Door bij ons gewend was zijn we haar langzaam gaan oppakken in de trainingen. Ze was fijn te rijden en deed het ontzettend goed. We vlogen de klasse door, en kwamen soms thuis met 4 winstpunten op 1 dag. De reacties vanaf de kant en juryleden waren ook altijd positief, dus als fjord heeft ze zich altijd top laten zien op wedstrijden en deed ze zeker niet onder bij de andere paarden. Door is een heel lief en stabiel dier, wat je niet snel gek krijgt en heerlijk om mee te rijden. Na ongeveer een jaar is ze weer terug gegaan naar Kim en haar dochters, die toen weer verder met haar aan de slag gingen. Milou ter Elst.

Uiteindelijk is Doortje bij de KNHS tussen de paarden met Kim Croughs M2+13 dressuur geworden en met Milou ter Elst M1+3 dressuur. Ze verdient het dus om in het zonnetje gezet te worden als sportpaard. Wij hopen nog lang van haar te mogen genieten. Danielle Kemper.